Doel · Omgang met je kind opstarten

Voor ouders die geen contact mogen hebben met hun (net geboren) kind en van wie de relatie (met moeder) is geëindigd

Je kind is net geboren of al ouder en de moeder blijft weerstand bieden tegen contact. Wellicht is er iets gebeurd tussen jou en moeder, wellicht niets. Alleen je krijgt geen toestemming van de moeder. Wellicht mag je ook niet erkennen. Met medewerking was dit natuurlijk veel eenvoudiger geweest. Wat nu? We gaan het je hierna vertellen.

Ontdek wat je zelf kunt doen en welke stappen je gaat doorlopen als het tot een rechtszaak komt.

Mocht je ook niet bij de geboorte van je kind zijn?

Ten eerste is dit heel erg spijtig. De kraamtijd is echter een heel intensieve tijd voor moeder en je kind. Toon interesse, wees begripvol, stuur een kaartje. Wees hoffelijk en galant. Eis niet dat je erbij bent. Dit is niet het moment, mocht dit je niet vrijwillig door de moeder worden gegund. Na de kraamweek kom je in beweging. Zoek steun bij geliefden. Vier! dat je kind is geboren.

Snel aan het werk met een specialist?

E-mail naar team@fiduon.nl.
Bel 085-3013044 ma-vrij.

Lees hier over het intakegesprek ›

Onze diensten

Stappen in de voorfase

 1. Schrijf de moeder een vriendelijk en begripvolle e-mail en vertel dat je jullie kind graag structureel wilt verzorgen. Dat je een belangrijk deel van ze zorg en opvoeding voor je rekening wilt nemen. Dat je je leven daarnaar hebt ingericht/zult inrichten. Ook kan dit samengaan met een verzoek tot erkenning en ouderlijk gezag. Ook is het goed om daarbij een aanbod te doen voor kinderalimentatie. Heb je wel ergens ‘schuld’ aan? Toon inzicht. Neem eigenaarschap.
 2. Je hebt er begrip voor dat ze even wat tijd nodig heeft om na te denken. Die tijd geef je haar. En een redelijke termijn hiervoor is 2 weken.
 3. Als je na een week nog niets hebt gehoord, stuur je haar nogmaals een e-mail. Daarin vraag je of ze al een beslissing heeft voor je en dat je hoopt dat ze wil toestemmen en dat je graag een afspraak maakt met haar.
 4. Heb je na 2 weken niets gehoord, dan neem je contact op met ons of direct met een advocaat. Een juridische procedure is dan waarschijnlijk onvermijdelijk.
 5. Eind week 3 stuur je haar nog een vriendelijke e-mail waarin je nogmaals vriendelijk benadrukt hoe belangrijk omgang is voor sociaal emotionele ontwikkeling van jullie kind en de band die ze met jou heeft/gaat opbouwen. Kom je er niet uit? Neem contact met ons op voor een concept e-mail.
 6. Eind week 4 stuurt de advocaat een concept van een zorg/omgangsregeling met daarbij mogelijk een verzoek tot overleg over erkenning en ouderlijk gezag. Dit stuk kan door ons worden voorbereid, met daarin opnieuw een termijn van 1 week. Daarin staat ook al dat bij geen reactie een juridische procedure zal worden gestart.
 7. Als de moeder openstaat voor overleg dan vindt er een 4-gesprek plaats met advocaten. Als jullie tot afspraken komen, dan wordt er een vaststellingsovereenkomst gesloten en die wordt bekrachtigd door de rechter.
 8. Staat de moeder alsnog niet open voor omgang, erkenning en gezag, dan wordt de verzoekschriftprocedure ingeleid door indiening van een verzoekschrift bij de rechtbank. De advocaat dient in, wij kunnen voorbereidend werk verrichten.
NB: Bij dit type procedure is het gebruikelijk dat de rechter de Raad voor de Kinderbescherming om advies vraagt.
Fiduon biedt juridische bijstand aan helden.
Aan het werk of vrijblijvende info? Bel 085-3013044 of e-mail team@fiduon.nl o.v.v. je tel.nr.

Lees ook dit

Toch een rechtszaak?

Verzoekschriftprocedure vaststelling zorg-/omgangsregeling

 1. Opstellen en indiening verzoekschrift + bijlagen en producties.
 2. Reactie maken op verweerschrift.
 3. Pleitnotitie opstellen.
 4. Zitting, met daarbij een advocaat/
 5. Onderzoek bijzonder curator / Raad voor de Kinderbescherming.
 6. Reactie op adviesrapporten samenstellen.
 7. Zitting, met ruimte voor vraag en antwoord, het voorlezen van een pleitnotitie door een advocaat en een laatste poging voor partijen om er samen uit te komen.
 8. Beslissing (schriftelijk).

De procedure in 2e aanleg bij het gerechtshof verloopt ook grotendeels schriftelijk zoals bij de rechtbank. De stappen zijn grotendeels gelijk.

Ben je het niet eens met de beschikking van de rechtbank dan moet een verzoekschrift in hoger beroep gemaakt worden, ook wel Memorie van Grieven genoemd. Daarin moet duidelijk worden beschreven waarom de beslissing van de rechtbank niet juist is. De andere partij kan daarop reageren met een verweerschrift in hoger beroep, ook wel Memorie van Antwoord genoemd.

Stelt de andere partij hoger beroep in, dan kan je uiteraard reageren op de aangevoerde 'grieven' van de andere partij in jouw memorie van antwoord.

Min of meer standaard is het dat de advocaat nog een pleitnota voorbereidt. Dit is een stuk van maximaal 2 A4 dat integraal op de zitting wordt voorgelezen.

Alvorens te beslissen zullen rechters altijd nog ter zitting proberen of partijen er samen uit kunnen komen.

Heeft het gerechtshof bij de beoordeling een fout gemaakt in de toepassing van de wet? Dan is cassatie bij de Hoge Raad nog mogelijk. Dit echter zien we zeer weinig. Zeer veel zaken die toch bij de Hoge Raad worden aangebracht wordt 'eenvoudig afgedaan' als de aangevoerde punten niet tot cassatie kunnen leiden.

Is een rechtszaak onvermijdelijk?
Lees over diensten & kosten of zoek contact ➦

Laatst bijgewerkt op: