Bijgewerkt: 18 november 2024
Of een ouder met een psychische stoornis het ouderlijk gezag moet worden ontnomen bepaalt uiteindelijk de rechter na een belangenafweging, in veel gevallen na advies van de Raad voor de Kinderbescherming.

Cruciaal is dat niet de aanwezigheid van een psychische stoornis op zich bepalend is, doch hoe deze stoornis zich in de praktijk vertaalt in relatie tot de gezagsuitoefening. Het gezamenlijk ouderlijke gezag kan op zich voldoende functioneren, ondanks de aanwezigheid van de psychische stoornis.

Anders wordt het als de psychische stoornis zich vertaalt in gedrag dat:

  • Schadelijk is voor de totstandkoming van de besluitvorming waardoor het kind klem of verloren dreigt te geraken; en/of
  • rechtstreeks de verhoudingen met de andere (gezaghebbende) ouder schaadt.

Rechtbank Den Haag overwoog in deze uitspraak het volgende:

Anders gezegd: het (red: het vader ontnemen van het ouderlijk gezag) is niet het middel dat de wonden kan helen en het kan helaas ook geen toekomstig soortgelijk verdriet voorkomen, mocht de vader onverhoopt toch terugvallen. Het is evenmin een strafmaatregel. Het is een juridisch instrument dat in uitzonderlijke situaties ten behoeve van het kind wordt toegepast, bijvoorbeeld wanneer gezamenlijke gezagsbeslissingen niet kunnen worden genomen, doordat de ene ouder dat belet.

Een ontneming van het ouderlijk gezag is een zeer zware maatregel en meestal definitief. Een succesvol verzoek voor gezagsbeëindiging zal tenminste duidelijk moeten maken dat:

  • De gedragingen evident schadelijk zijn, en dat ook niet kan worden verwacht dat de ouder met de psychische stoornis dit binnen afzienbare tijd zal kunnen verbeteren; en
  • dat door de andere ouder aantoonbaar inspanningen zijn verricht om de besluitvorming desondanks op gang te houden, en dat redelijkerwijs niet kan worden verwacht van deze ouder hiermee doorgaat.

Verder kan een grond zijn dat deze ouder het gezag heeft misbruikt. Hiervan is echter niet snel sprake. Zie voor een voorbeeld deze uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

We zien gezagsbeëindigingen vaker in verband met uithuisplaatsingen, zoals in deze uitspraak van Rechtbank Rotterdam. Daarin was een moeder met psychoses niet in staat om een voldoende pedagogisch klimaat voor haar twee kinderen te creëren. De kinderen woonden al een paar jaar bij oma (m.z.) en oom (m.z.) en gedijden daar goed.

Lees voor meer wettelijke uitleg onze V&A: Kan ik mijn ex het ouderlijk gezag ontnemen?

💬
Je bent niet alleen. Jaarlijks vinden meer dan 120.000 mensen antwoorden in onze kennisbank. Voor hulp of advies: neem gerust contact met ons op.

Lees ook dit

Meer vraag en antwoord

Meer kennisbank

Contact ons voor hulp

We begrijpen voor welke opgave je staat, zowel juridisch als persoonlijk. Vijf dagen per week helpen we ouders zoals jij. Is procederen onvermijdelijk? Ontdek onze kostenbesparende 'litigation support'. Lees over:

Tijdens kantooruren bel 085‑3013044 of stuur een e-mail naar team@fiduon.nl. Een eerste kennismaking is kosteloos. Lees enkele klantervaringen. We zijn landelijk actief.

💡
Heb je tips om onze site of dienstverlening te verbeteren? Deel ze met ons.