Bijgewerkt: 3 november 2024 | Leestijd: 4 minutenGezagsbeslissingen zijn beslissingen die door ouders of voogden worden genomen over belangrijke aspecten in het leven van een kind. Deze beslissingen vallen onder het ouderlijk gezag. Ze gaan bijvoorbeeld over de zorgverdeling, opvoeding, ontwikkeling, verzorging en het welzijn van een kind. In Nederland hebben ouders die het ouderlijk gezag delen de plicht om beslissingen over dergelijke kwesties gezamenlijk voor te bereiden en te nemen. Komen ouders er niet uit, dan kan de rechter een beslissing nemen die in het belang van het kind is.
Ook al heb je eenhoofdig gezag dan betekent dit niet dat je alles rondom je kind zelf kunt bepalen. Hoewel je uiteindelijk wel zelf de beslissing kunt nemen, heb je voorafgaand aan het nemen daarvan een informatieplicht en een consultatieplicht naar de andere ouder. Ook dien je rekening te houden in hoeverre je beslissing inbreuk maakt op een vastgestelde omgang, de inter-ouderschapsrelatie en je plicht om de banden tussen het kind en de andere ouder te bevorderen.
Gezagsbeslissingen kunnen betrekking hebben op verschillende onderwerpen, zoals:
- Erkenning van het kind: Besluit of een andere ouder het kind formeel erkent. Bezoek thema erkenning.
- Ouderlijk gezag: Het instemmen met gedeeld gezag met een ander. Bezoek thema van eenhoofdig naar gezamenlijk gezag.
- Zorgverdeling: Hoe de zorg voor het kind tussen de ouders en/of derden (bijvoorbeeld opvang, grootouders) wordt verdeeld. Zie themapagina’s omgang opstarten, omgang hervatten, omgang wijzigen.
- Schoolkeuze: de beslissing welke school het kind zal bezoeken, alsmede het type onderwijs: kiezen voor regulier, speciaal of particulier onderwijs en/of met een bepaalde religieuze stroming. Bezoek themapagina schoolkeuze.
- Schoolreisjes of kampen: Toestemming voor deelname aan meerdaagse activiteiten of reizen met school.
- Religieuze opvoeding: beslissen of en welke religie het kind zal volgen.
- Medische behandelingen: toestemming geven voor operaties of andere ingrijpende behandelingen, alsmede vaccinaties: beslissen of/met welke vaccins/wanneer het kind gevaccineerd wordt. Bezoek themapagina vaccinaties. Tandheelkundige zorg: het wel of niet geven van toestemming voor orthodontie (bijvoorbeeld een beugel). Therapeutische zorg: besluiten over psychologische of psychiatrische behandelingen. Huisartskeuze: Kiezen bij welke huisarts, tandarts of specialist het kind onder behandeling komt. Gebruik van alternatieve geneeswijzen: toestemming geven voor het gebruik van niet-reguliere medische behandelingen zoals homeopathie of natuurgeneeskunde.
- Hoofdverblijf van het kind: Besluit waar het kind het hoofdverblijf heeft. Bezoek thema hoofdverblijfplaats.
- Verhuizing: de beslissing om naar een andere stad of regio te verhuizen. Bezoek themapagina verhuizing.
- Verblijf in het buitenland: Een reis maken met het kind naar het buitenland. Bezoek themapagina vakantie buitenland
- Aanmelding sportclub: Toestemming geven voor lidmaatschap van een sportvereniging of andere activiteiten. Lees V&A: Is aanmelding bij een sportvereniging een gezagsbeslissing? Recreatieve keuzes: Toestemming voor deelname aan bepaalde activiteiten, zoals gamen of gebruik van technologie. Inschrijving voor buitenschoolse activiteiten: beslissen over deelname aan kunstlessen, muziekles, dansles of andere creatieve activiteiten.
- Toestemming voor paspoort: Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart voor het kind.
- Naamswijziging: Het wijzigen van de voor en/of achternaam van het kind.
- Leefstijlkeuzes: Keuzes over dieet, zoals vegetarisme of veganisme.
- Beslissingen over kledingstijl: Bepalen welke kleding passend is voor het kind, vooral in bepaalde religieuze of culturele contexten.
- Toestemming voor social media: beslissen of een kind social media mag gebruiken en onder welke voorwaarden.
- Gebruik van mobiele telefoon: Bepalen wanneer een kind een mobiele telefoon krijgt en hoe het gebruik ervan wordt gereguleerd. Hetzelfde geldt voor het aan het kind meegeven van een smartwatch (al dan niet met GPS) of een tracker. Lees ook: V&A: Kan ik mijn kind een smartwatch meegeven naar mijn ex?
- Wettelijke vertegenwoordiging: Optreden als vertegenwoordiger in juridische zaken, bijvoorbeeld bij een geschil of rechtszaak namens het kind.
- Toestemming voor piercings of tatoeages: Beslissen of een kind een piercing of tatoeage mag laten zetten.
- Levensonderhoud of alimentatie: Keuzes over de verdeling van kosten voor opvoeding, zoals schoolgeld en levensonderhoud.
- Zorgverzekering: Kiezen bij welke zorgverzekeraar het kind is verzekerd en welke aanvullende verzekeringen afgesloten worden.
- Beheer van financiën: Besluiten hoe geld of erfenis van het kind wordt beheerd, bijvoorbeeld door een spaarrekening aan te maken of beheren.
- Vertegenwoordiging van privacyrechten van het kind: Bijv. een verzoek aan veilig thuis om een dossier te vernietigen (zie: deze uitspraak van Rechtbank Rotterdam).
Meer vraag en antwoord
Meer kennisbank
Contact ons voor hulp
We begrijpen voor welke opgave je staat, zowel juridisch als persoonlijk. Vijf dagen per week helpen we ouders zoals jij. Is procederen onvermijdelijk? Ontdek onze kostenbesparende 'litigation support'. Lees over:
- Onze aanpak.
- Diensten & kosten.
- Wanneer ons in te zetten.
- Hoe we waarde toevoegen t.o.v. een advocaat familierecht.
- Waarom ons in te zetten ook al heb je recht op een sociaal advocaat.
Tijdens kantooruren bel 085‑3013044 of stuur een e-mail naar team@fiduon.nl. Een eerste kennismaking is kosteloos. Lees enkele klantervaringen. We zijn landelijk actief.