Onze aanpak: Ouderlijke plichten centraal
Ons team ondersteunt in scheidingssituaties die extreem gepolariseerd zijn of dat mogelijk worden.
We bieden persoonlijke en juridische hulp in elke fase.
- In de initiële scheidingsfase en daarna, wanneer inter-ouderrelatie niet tot rust komt.
- Rondom familierechtelijke procedures.
- Bij gemeentelijke hulpverlenings- en drangtrajecten.
- Bij onderzoeken van de Raad voor de Kinderbescherming en ondertoezichtstellingen.
We hebben diensten voor jou alleen of voor jullie samen.
De fundamenten van onze aanpak
Onze aanpak is gebaseerd op onze ervaring dat je zowel op inter-ouderniveau, bij hulpverlening en bij de familierechter meer bereikt met eigenaarschap nemen. Onze werkwijze heet de PosiAct-aanpak. Dit zijn de kernwaarden:
- De wettelijk plichten van ouders centraal.
- Gericht op daadwerkelijke positief gedrag door ouders.
- Gericht op blijvend neutrale relaties tussen de ouders.
- Inzetbaar in elke fase.
- Zo nodig inzetbaar als bewijsmiddel in gerechtelijke procedures.
Eigenaarschap en positieve actie als fundament
De aanpak geeft invulling aan de wettelijk positieve-actie-plichten van gezaghebbende ouders van artikel 1:247 lid 2 en 3 BW, de zogenaamde ouderschapsnormen, alsmede aan de informatieplicht en de consultatieplicht.
Door middel van dialog support helpen we bijvoorbeeld:
- De inter-oudersituatie – vanuit het kind bezien – tot rust te brengen, zodat het kind weer een optimale opgroeicontext en tevens bevorderend gedrag ervaart (van beide ouders).
- Grip te krijgen op niet-welwillend gedrag.
- Rust te vinden in inter-ouderdynamieken en (hulpverlenings-)processen.
Vanzelfsprekend is het niet altijd mogelijk om schadelijke dynamieken te stoppen, bijvoorbeeld omdat de ex-partner opzettelijk niet-welwillend gedrag vertoont en/of onderliggende eigen-problematieken heeft. De aanpak heeft daarom ook tot doel om welwillende ouders in een betere uitgangspositie te brengen, mocht een rechtszaak toch noodzakelijk zijn of als die door de ex-partner wordt gestart. Daarvoor bieden we ligitation support. Dit omvat bijvoorbeeld opstelwerkzaamheden van concept processtukken. Hierbij blijft (toekomstige) normalisering van de ouder-relatie en respect voor de ex-partner steeds het uitgangspunt, omdat dit in de meeste gevallen in het belang van het kind is.
Ook samen aan het werk?
Ons team staat uitsluitend mensen bij die de positieve lijn (willen) kiezen en hiervan de waarde zien voor het betrokken kind, voor zichzelf, en de situatie met hun ex-partner. We staan dagelijks mensen bij, bijvoorbeeld in de aanloop naar of tijdens mediations, gemeentelijke hulptrajecten, VTO’s, ondertoezichtstellingen en/of gerechtelijke procedures. Lees wanneer je kunt starten.
Doordat onze hulp grotendeels online of telefonisch is, zijn we landelijk actief. We kunnen al snel concreet starten, zonder tijdrovende dossierstudies vooraf. Lees over diensten en kosten.