Leestijd: 3 minuten

Ze startte een rechtszaak voor ‘vervangende toestemming’ voor de vaccinatie van haar kind. Naar de toekomst kijkend, denkt ze dat nog een lange weg te gaan is. Hoe dan ook wil ze haar kind niet belasten met onenigheid tussen haar en haar ex-partner, “een pittig typ” en daarom blijft Willemijn liever anoniem.

Eén kind en twee ex-partners lijnrecht tegenover elkaar

Willemijn, woont in de biblebelt en is heel erg begaan met de gezondheid van haar kind. Haar ex-partner is dat ook, alleen op een andere manier. Zij is namelijk van mening dat kinderen sterker worden van het doormaken van wat ze noemt ‘onschuldige kinderziekten’, zoals Bof, Mazelen en Rodehond. Willemijn en haar ex hebben gezamenlijk gezag over hun kindje, wat met een donor werd geboren.

“Ik heb meerdere malen geprobeerd om toestemming te krijgen om wel te vaccineren”, aldus Willemijn. Maar dit is het wrange in het Nederlandse systeem. Heb je gezamenlijk gezag, dan kan één ouder wel vaccinatie tegenhouden, maar kan de ander niet de vaccinatie juist wel doorzetten.

“We zijn het gewoon niet eens wat in het belang van ons kind is en dat vind ik bijzonder verdrietig. Wel heeft ons kind de eerste 4 vaccinaties DKTP-Hib gekregen”.

Twee kampen die elkaar niet nader komen

De argumenten tegen vaccinatie zijn inmiddels algemeen bekend. Schadelijke additieven, onbewezen nut, tegennatuurlijk of niet zoals het bedoeld is. “Er is geen doorkomen aan”, aldus Willemijn.

Uit allerlei hoeken en windstreken worden naar de ex van Willemijn standpunten, meningen en zogenaamde onderzoeken gestuurd die tegen vaccineren zijn. “Al deze stukken moeten worden bekeken en het kost gewoon heel erg veel energie, tijd en dus ook geld.” Echter, een coherent beeld geven deze stukken niet, noch worden de standpunten daarin gesteund door onderzoek dat recent en erkend is.

Aan de andere zijde zien we bijvoorbeeld een Gezondheidsraad die recent adviseerde om MenC en MenW in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen, doch MenB juist niet. Ook vanwege de pittige bijwerkingen voor zeer jonge kinderen. “Dit laat juist een systeem zien dat niet klakkeloos alles maar overneemt, maar juist voorzichtig handelt en ook het medische nut tegen individueel risico afweegt.”, aldus Willemijn.

Naar de rechter voor een paar prikjes

Uiteindelijk besloot Willemijn de stap te zetten. “Ik wist dat dit controversieel zou zijn in mijn gemeenschap, maar ik zag echt geen andere keuze”. Dus diende ze met tussenkomst van een advocaat een verzoekschrift in voor vervangende toestemming.

Nu meer dan een jaar later is er nog steeds geen zekerheid. Er blijkt namelijk nog een hoger beroep nodig. En ook is onzeker of zelfs de Hoge Raad er nog een oordeel over moet geven. En dit betekent nog meer vertraging, nog meer kosten en ondertussen onduidelijkheid. “Dit terwijl algemeen bekend is dat op de school waar mijn kind naartoe gaat de vaccinatiegraad ruim lager ligt dan 90%”.

Update 5 februari 2019:
Inmiddels is bekend dat Willemijn alsnog bij het gerechtshof gelijk heeft gekregen, dit terwijl er feitelijk geen nieuwe argumenten op tafel zijn gekomen. De eerdere inhoudelijke beoordeling van de rechtbank is vernietigd, iets dat we ook verwacht hebben. Dat er twee gerechtelijke instanties nodig zijn voor iets dat zo vanzelfsprekend is, is ook voor ons onbegrijpelijk.

Waarom is de toegang tot het Rijksvaccinatieprogramma voor een kind afhankelijk van de financiële draagkracht van een ouder?

Willemijn moet haar juridische kosten zelf betalen. Ze verdient teveel voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Haar ex heeft een laag inkomen en dus gesubsidieerde rechtsbijstand. “Ze kan daardoor tegen minimale kosten procederen.”

Hoe fijn het zou zijn voor mensen zoals Willemijn als de inhoudelijke aspecten van deze discussie bij derden neergelegd zou kunnen worden? En zouden deze mensen die voor hun kind de juridische weg inslaan niet financieel gesteund moeten worden omdat ze ook het maatschappelijk belang steunen? Of zouden dit soort procedures niet gewoon zonder tussenkomst van advocaten afgehandeld moeten kunnen worden? Laat het hieronder weten.

Kom ook jij er niet uit met de andere ouder en overweeg je om een procedure voor vervangende toestemming vaccinatie te starten? Maak gebruik van onze recente onderzoek en ervaringen. Neem contact met ons op.

Lees ook dit

Laatst bijgewerkt op: