Bijgewerkt: 17 november 2023 | Leestijd: 2 minuten
Een Parallel Ouderschap kan duurzaam goed functioneren als beide ouders zich onvoorwaardelijk toewijden aan de onderstaande punten, en dit ook blijven doen. NB: Huiselijk geweld. post-separation-abuse, dwingende controle (lees verschijningsvormen), oudervervreemding, al dan niet gedreven door een ‘psychische staat’ bij (één van) de ouders, is een contra-indicatie voor Parallel Ouderschap. 

Wanneer is een Parallel Ouderschap succesvol?

O.i. is een Parallel Ouderschap succesvol wanneer er bezien vanuit het kind een ‘nieuw normaal’ ontstaat waarin beide ouders zich ondanks strikte kaders op inter-ouderniveau onverminderd onvoorwaardelijk toewijden aan de ouderschapsnormen en zich bijvoorbeeld mede verantwoordelijk voelen voor een fijne thuissituatie voor het kind bij de andere ouder.

8 tips

  1. Bepaal gezamenlijk aan welk ‘resultaat’ bezien vanuit jullie kind jullie je onvoorwaardelijk toewijden.
  2. Erken de andere ouder in diens ouderschap. Dit omvat in principe alle dagelijkse zorg-/opvoedbeslissingen, zoals sociaal gedrag binnen het gezin bij die ouder en naar derden, maar ook zaken zoals kleding, eten, vriendjes, slaaptijden, persoonlijke hygiëne, sport etc.
  3. Wees transparant over de zaken genoemd onder 2. en zorg er actief voor dat deze zaken bezien vanuit het kind niet uit balans raken, althans niet op een wijze die tot vervreemding door het kind van de andere ouder leidt.
  4. Bepaal gezamenlijk vooraf welke beslissingen méér zijn dan dagelijkse zorg-/opvoedbeslissingen doch nog geen gezagsbeslissingen. Het is een voorwaarde van Parallel Ouderschap dat ouders daarover in overleg gaan en afstemmen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over tatoeages, meer risicovolle uitjes/sporten, mate van autonomie (wel of niet zelfstandig reizen OV/fietsen vanaf een bepaalde leeftijd o.i.d.), ‘slapen bij liefdes’, anticonceptie, etc.
  5. Identificeer en erken gezamenlijk vooraf welke beslissingen door jullie als gezagsbeslissingen worden gezien (doch deze omvatten in principe in ieder geval de gebruikelijke thema’s in onze kennisbank).
  6. Bepaal in welke vorm, welke toon en welke frequentie er wordt overlegd over alles dat meer is dan dagelijkse zorg-/opvoedbeslissingen. Leg daarbij ook vast hoe om te gaan met conflicten tussen het kind en de andere ouder over dagelijkse zorg-/opvoedbeslissingen. Denk er over na hoe jullie samen zorgdragen voor coherentie tussen jullie als ouders bezien vanuit het kind.
  7. Leg vast wie wordt betrokken als jullie niet tot een eensluidende beslissingen komen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om iemand te mandateren om knopen door te hakken. Dit kan bijvoorbeeld een gezamenlijke vertrouweling of professional zijn. Het kan ook een ‘netwerkberaad’ zijn dat bestaat uit meer personen.
  8. Leg ook vast hoe jullie je opstellen bij onenigheid over ‘méér dan dagelijkse zorg-/opvoedbeslissingen’ of gezagsbeslissingen. Wel of niet procederen en in welke ’toon’?

Voor alle tips geldt; geen woorden maar daden.

Voor jeugdbeschermers en hulpverleners

Heb je een suggestie voor verbetering van deze pagina? Zend hem naar team@fiduon.nl. Input wordt gewaardeerd.

Meer vraag en antwoord

Meer kennisbank

Contact ons voor hulp

We begrijpen voor welke opgave je staat, zowel juridisch als persoonlijk. Vijf dagen per week helpen we ouders zoals jij. Is procederen onvermijdelijk? Ontdek onze kostenbesparende 'litigation support'. Lees over:

Tijdens kantooruren bel 085‑3013044 of stuur een e-mail naar team@fiduon.nl. Een eerste kennismaking is kosteloos. Lees enkele klantervaringen. We zijn landelijk actief.