Reizen naar het buitenland met je kind Sub-thema

Bijgewerkt: 4 april 2025 | Wetsingang: Art. 1:253a lid 1 BW | Leestijd: 19 minuten

Een (korte) vakantie naar het buitenland is één van de tientallen gezagsbeslissingen waarbij bij gezamenlijk gezag toestemming nodig is van de andere gezaghebbende ouder. Lukt dit niet in overleg met de andere ouder, dan kun je de familierechter vragen om hierin een beslissing te nemen. 

Voor het geven/verkrijgen van toestemming, kan je het formulier “toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” gebruiken: download toestemmingverklaring vakantie.

In normale situaties is toestemming verkrijgen slechts een formaliteit. Bij vechtscheidingen echter worden vakantieplannen regelmatig gefrustreerd. Bijvoorbeeld door niet/zeer laat te reageren op verzoeken tot toestemming, het onterecht weigeren van toestemming of door het niet (op tijd) verstrekken van een geldig identiteits-/reisdocument. Dit terwijl van de toestemming gevende ouder in beginsel een ‘realistische, meewerkende en niet te achterdochtige houding’ mag worden verwacht, aldus Gerechtshof Amsterdam in deze uitspraak.

Het onthouden van toestemming is in de meeste gevallen onterecht. Globaal kan gesteld worden dat het onthouden van toestemming voor reizen met het kind alleen redelijk is, wanneer er evidente veiligheidsrisico’s zijn voor het kind. Daarbij kun je denken aan reizen naar een land of gebied met een negatief reisadvies. Een medische indicatie bij het kind die behandeling in Nederland behoeft of wanneer er een kans is op kinderontvoering, zijn ook redenen waarin we rechters zien beslissen om het kind niet te laten reizen.

Ga je naar een reguliere reisbestemming voor Nederlandse kinderen, dan moet de andere ouder wel met heel sterke argumenten komen, die we overigens zelden zien in de rechtspraak.

Krijg je geen toestemming, dan kan je niets anders doen dan met de weigerende ouder in overleg trachten te treden over diens argumenten, accepteren of een rechtszaak starten voor ‘vervangende toestemming’. Zodra het belang spoedeisend is, dan kan dit ook een ‘kort geding vervangende toestemming vakantie’ zijn. In dit type kort geding wordt regelmatig een dwangsom toegewezen. Hierom moet je wel vragen.

Om te voorkomen dat je alsnog niet kunt vertrekken omdat het paspoort niet wordt verstrekt, is het verstandig om ook vervangende toestemming ‘aanvraag (nood)paspoort’ te vragen wanneer het paspoort zich bij de toestemming weigerende ouder bevindt. Wordt dit toegewezen dan kun je daags voor vertrek nog een nood-reisdocument voor je kind krijgen, waarmee je toch kunt reizen.

Overigens kan het oneigenlijk onthouden van toestemming ook negatief uitpakken voor de weigeraar. Niet alleen ligt er potentieel een kostenveroordeling in het verschiet, ook kunnen weigeringen om normaal mee te werken op termijn leiden tot het kwijt raken van het ouderlijk gezag.

Lees ook V&A: Vervangende toestemming voor alle reizen, kan dat?

💬
Je bent niet alleen. Jaarlijks vinden meer dan 120.000 mensen antwoorden in onze kennisbank. Voor hulp of advies: neem gerust contact met ons op.
Lees hierna onze inzichten en voorbeelden van rechterlijke uitspraken in vergelijkbare situaties. Is een rechtszaak onvermijdelijk? Ontdek ook onze kostenbesparende 'litigation support'.

Contact ons voor hulp.
Lees hierna verder ↴

Inzichten

  1. De vervangende toestemming wordt meestal niet gegeven als er een reële kans bestaat dat de ouder die op reis wil met het kind zich in het land van bestemming met het kind permanent wil vestigen. Dat deze ouder daar familiebanden heeft, is op zich niet voldoende om dit aan te nemen.
  2. Een spoedeisend belang wordt al snel aangenomen. Dat de ouder ondanks de afwezigheid van de toestemming heeft geboekt en de termijn nu nadert is in meerdere gevallen voldoende gebleken.
  • In hoeverre de reizende ouder in Nederland vaste verbindingen (zoals woning, werk en een sociale context) heeft.
  • In hoeverre het land waarnaar wordt gereisd het Haags Kinderbeschermingsverdrag heeft geratificeerd en deze ook rechtskracht heeft.
  • Of er een veiligheidsrisico is in het land van bestemming.
  • In hoeverre er anderszins omstandigheden zijn waarmee de reis in het belang van het kind kan worden geacht (bijvoorbeeld: familiebezoek).
  • In hoeverre er medische/psychische contra-indicaties zijn bij het kind en/of de meereizende ouder, zodat de reis door het kind veilig kan worden gemaakt.

Contact ons voor hulp.
Lees hierna verder ↴

Rechtspraak

Je leest een selectie. Deze wordt regelmatig bijgewerkt. Meer uitspraken of research nodig? Contact ons voor hulp.

Reis toegestaan

Een vader wil met zijn kind van 10 jaar iets meer dan een week met vakantie naar Curaçao. Het kind heeft het hoofdverblijf bij de vader en staat ook onder toezicht. De moeder heeft eenmaal per week 2 uur begeleide omgang met haar kind en verzet zich tegen de vakantie omdat ze zich in het kader van de ondertoezichtstelling niet gehoord voelt.

De rechter wijst de vervangende toestemming toe.

Volledige uitspraak

Een vader wil met zijn kind van 3 jaar die bij hem uithuisgeplaatst is omdat de moeder in een instelling verblijft twee weken naar Kaapverdië met vakantie. De moeder procedeert in twee instanties en stelt zich ook bij het hof op het standpunt dat zij vreest dat de vader niet terugkeert. Het kind staat eveneens onder toezicht.

Het hof verleent de vader vervangende toestemming. Uit niets blijkt dat hij na de vakantie niet zal terugkeren. Van het familiehuis waarin zijn wijlen ouders voorheen woonden en waar hij zal verblijven heeft hij het adres verstrekt.

Volledige uitspraak

Een vader wil met zijn beide kinderen (8 en 6 jaar) 10 dagen op vakantie naar Frankrijk. De vader is enige tijd uit beeld geweest voor de kinderen. De moeder geeft wel toestemming voor de oudste, maar niet voor de jongste waarop de vader een kort geding start. De moeder voert daarbij aan dat haar dochter van 6 jaar erg afhankelijk is van haar en haar snel mist.

De voorzieningenrechter ziet in dit argument geen grond om de vader de vervangende toestemming te onthouden en om af te wijken van het uitgangspunt dat het in beginsel in het belang van het kind is om vakantie met beide ouders te kunnen genieten.

Volledige uitspraak

Een moeder wil in de zomervakantie een aantal weken naar Spanje, Griekenland of Turkije samen met haar kind. De vader geeft echter geen toestemming omdat hij (nog) geen vakantieregeling heeft. Daarover loopt een bodemprocedure.

Na de zitting en voor de uitspraak geeft de vader alsnog toestemming omdat ouders dit tijdens zitting zo hebben afgesproken. Ze krijgt de vervangende toestemming. Vader wordt tevens veroordeeld in de kosten van het geding voor moeder.

Volledige uitspraak

Een moeder wil met haar beide kinderen tijdens de meivakantie een week naar Egypte met vakantie. De vader is het hiermee niet eens. In het ouderschapsplan is namelijk afgesproken dat de zorgregeling tijdens de meivakantie gewoon doorloopt. Bovendien heeft hij daarop zijn vrije dagen in die periode af afgestemd. Ook stelt hij dat er geen spoedeisend belang is omdat moeder de spoedeisendheid zelf heeft veroorzaakt. Hij stelt ook dat hij open staat voor het herzien van de vakantieregeling echter dat dit voor 2024 niet meer gaat.

Ondanks deze zaken wijst de voorzieningenrechter na een belangenafweging het verzoek van moeder toe. De rechter overweegt onder meer dat naleving van de overeengekomen zorgregeling het uitgangspunt is, maar dat de ouders hiermee enigszins flexibel moeten kunnen omgaan. Zeker aangezien de door hen overeengekomen zorgregeling in de vakanties ertoe leidt dat zij – uitgezonderd de zomervakantie – nooit een week op vakantie kunnen gaan met de kinderen.

Volledige uitspraak

Reis afgewezen

Een moeder wil met haar kind van 15 jaar op vakantie naar Griekenland. Vader maakt echter aannemelijk dat moeder mogelijk wil gaan uitreizen met het kind. Zo heeft ze haar woning gekocht en stelt ze voorwaarden aan het inschrijven van het kind op het adres van vader.

Deze zaken tezamen doen de voorzieningenrechter beslissen, dat de vordering voor vervangende toestemming wordt afgewezen.

Volledige uitspraak

Een moeder wil met haar kind van 3 jaar op familiebezoek/vakantie naar Viëtnam. De ouders zijn echter niet meer bij elkaar en de vader maakt zich zorgen dat ze niet zal terugkeren nu moeder weining binding heeft met Nederland. Volgt afwijzing van het verzoek tot vervangende toestemming reizen buitenland.

Volledige uitspraak

Een moeder wil met haar twee kinderen van 7 en 4 jaar op vakantie naar Turkije. Ze is zelf Turks en is sinds naar komst naar Nederland nauwelijks geïntegreerd. De vader maakt zich zorgen dat ze niet zal terugkeren in naar Nederland. Dit maakt hij o.a door de uitlatingen die ze eerder deed om weer terug naar Turkije te willen. Er is bovendien geen vakantieregeling. Ook is de echtscheiding nog niet uitgesproken. Hierdoor wordt een eventueel verzoek tot teruggeleiding mogelijk moeilijker.

De voorzieningenrechter ziet in de feiten voldoende grond om de vordering tot vervangende toestemming van de moeder af te wijzen.

Volledige uitspraak

Een moeder wil met haar kind naar Spanje en Venezuela op vakantie om haar familie te bezoeken en verzoekt in hoger beroep voor het eerst vervangende toestemming voor die vakantie. De reis is echter niet voorzien van bijvoorbeeld een datum. Het verzoek wordt omdat het ’te ruim is geformuleerd’ afgewezen door het gerechtshof.

Volledige uitspraak

Een moeder wil met haar kind op familiebezoek naar Colombia. Ze toont zich echter ambivalent in haar standpunt waar ze met het kind wil wonen en heeft zelfs expliciet aangegeven met haar kind (tijdelijk) in Colombia te willen gaan wonen. De door vader verzochte verklaring dat ze het kind zal laten opgroeien in Nederland weigert moeder te tekenen. Bovendien is moeder in het verleden diverse malen met het kind naar Duitsland gereisd zonder toestemming aan de vader te vragen.

Rechtbank Overijssel wijst de door moeder verzochte vervangende toestemming af. Gezien haar uitlatingen en de wijze waarop ze zich heeft gedragen is er teveel onzekerheid of ze zal terugkeren van de vakantie in Colombia. Bovendien zijn er andere wegen waarop de familie van moeder contact kan hebben met het kind (zoals zelf naar Nederland reizen).

Volledige uitspraak

Contact ons voor hulp.
Lees hierna verder ↴

Meer verdiepen?