Ouderlijk gezag Thema

Bijgewerkt: 14 maart 2025 | Leestijd: 5 minuten

Een moeder heeft van rechtswege ouderlijk gezag. Hebben de ouders een wettelijke verbintenis, dan heeft ook de vader automatisch ouderlijk gezag. Wordt het kind niet uit een wettelijke verbintenis geboren, dan verkrijgt de vader sinds 1 januari 2023 bij erkenning ook het ouderlijk gezag, tenzij de moeder zich hiertegen verzet.

Ouderlijk gezag is regelmatig onderwerp van hoogoplopende geschillen tussen ouders. Meestal vindt de ene ouder de andere ouder ongeschikt om het te dragen/verkrijgen. Ook zien we heel veel schendingen van de verplichtingen die samenhangen met de ouderlijke verantwoordelijkheid.

Er wordt daarom veelvuldig geprocedeerd over ouderlijk gezag. Het begrip dat daarbij centraal staat is het zogenaamde klemcriterium. Dit is in de praktijk gemiddeld genomen verworden tot ‘als de communicatie slecht is, kan het gezag worden aangepast’.

Hoe de rechter het klemcriterium precies weegt is bijzonder subjectief. Dit maakt procederen over omgang altijd zeer onzeker. Ook kan de rechter een ander kind-belang zien.

Binnen vechtscheidingen is ouderlijk gezag één van de meest voorkomende punten van discussie of gerechtelijke procedures. Het kan bijvoorbeeld gaan over van eenhoofdig naar gezamenlijk gezag of van gezamenlijk naar eenhoofdig gezag.

Een aparte tak van sport zijn de zogenaamde ‘gezagsgeschillen’. Dit zijn onenigheden tussen twee gezaghebbende ouders over beslissingen die zogenaamde ‘gezagsbeslissingen’ zijn. De volgende gezagsgeschillen zijn verder uitgewerkt omdat hierover het meest wordt geprocedeerd: Verhuizing, vakantie buitenland, schoolkeuze, hoofdverblijfplaats en vaccinatie (RVP/Covid19). Er zijn echter tientallen gezagsbeslissingen waarover minder frequent wordt geprocedeerd.

We zien veel onenigheid wanneer de hoofdverblijfouder ver weg wil verhuizen met het kind. Ook zie we regelmatig misbruik van het ouderlijk gezag door de andere ouder een normale vakantie naar een reguliere vakantiebestemming te onthouden.

De belangrijkste strijdelementen zijn echter het niet-naleven van de plichten die samenhangen met de (gezamenlijke) ouderlijke verantwoordelijkheid. Hierbij gaat het om de ouderschapsnormen, en in het bijzonder de plicht om inter-ouderstrijd te staken en constructief samen te werken, de plicht om de banden tussen het kind en de andere ouder te bevorderen, evenals de informatieplicht en de consultatieplicht. Al deze plichten worden afzonderlijk behandeld in de kennisbank. Ook is er veel beschreven over het gebrekkig handhaven door de rechtspraak van deze plichten.

Omgang in de kennisbank

Kies een sub-thema of een verdiepende special.

Kies een vraag en antwoord-categorie en vind tientallen V&A’s. Twee zijn uitgelicht.

Als het (gezamenlijk) ouderlijk gezag niet goed loopt of met teveel conflicten tussen de ouders, dan kan dit aanleiding geven voor een jeugdbeschermingsmaatregel. Dit wordt een ondertoezichtstelling genoemd. Ook dit onderwerp wordt uitgebreid behandeld in deze kennisbank in de vorm van tientallen vraag- en antwoordpagina’s.

Ook zien we ouderlijk gezag veel ingezet worden om de andere ouder te raken. Zelfbepalend gedrag waarbij de (vervangende) toestemming-vooraf-plicht wordt genegeerd is een van de meest voorkomende vormen van ex-partnerstrijd. Het kwalificeert daarmee tevens als psychische mishandeling van zowel ex-partner en het kind. In plaats van de uitkomsten van hulp en/of een rechtszaak af te wachten, zien we met name hoofdverblijfouders regelmatig zelfbepalend handelen, wat in strijd is met de ouderschapsnormen.

Zoek in de kennisbank

Contact ons voor hulp

We begrijpen voor welke opgave je staat, zowel juridisch als persoonlijk. Vijf dagen per week helpen we ouders zoals jij. Is procederen onvermijdelijk? Ontdek onze kostenbesparende 'litigation support'. Lees over:

Tijdens kantooruren bel 085‑3013044 of stuur een e-mail naar team@fiduon.nl. Een eerste kennismaking is kosteloos. Lees enkele klantervaringen. We zijn landelijk actief.

💡
Heb je tips om onze site of dienstverlening te verbeteren? Deel ze met ons.